10 Julai 2011

Sumber[MK]Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang dibebaskan lewat petang semalam setelah ditangkap pada perhimpunan BERSIH 2.0 berkata tunjuk perasaan itu hanya mukadimah kepada kebangkitan rakyat dan mereka sedang menunggu dan melihat respon kerajaan.

“Bahawa ini mukadimah kepada kebangkitan rakyat dan jika sekiranya mereka tidak sedia membuat perubahan kepada pilihan raya dan demokrasi, bantahan dan kebangkitan lebih besar boleh berlaku bila-bila masa sahaja dan tidak semestinya sebelum pilihan raya, tetapi juga selepas pilihan raya. Kita tunggu dan lihat respon kerajaan,” katanya dalam satu kenyataan akhbar.


Presiden PAS itu bersama timbalannya, Mohamad Sabu dan dua naib presiden - Datuk Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub adalah antara ribuan yang ditangkap semalam.
Harakahdaily pula melaporkan penahanan Mohamad Sabu dibuat dengan kasar apabila motorsikal yang ditumpanginya didakwa dilanggar oleh sebuah kereta polis sehingga beliau terjatuh sebelum ditangkap.

Akibat rempuhan itu, lutut timbalan presiden PAS itu luka berdarah dan sukar untuk berjalan tanpa bantuan.
Abdul Hadi kemudiannya dibebaskan dengan cara polis menghantarnya ke rumahnya lewat petang semalam.

Abdul Hadi berkata perarakan semalam bertujuan memaklumkan tuntutan rakyat yang mahu pembaharuan dalam sistem pilihan raya negara ini dilakukan secara aman dan damai dan bukannya ganas dan melampau seperti yang cuba digambarkan oleh Umno dan BN.
Ucapan tahniah

“Ini kerana tujuan kita adalah untuk menyampaikan mesej demokrasi dan pilihan raya yang adil dan bersih, melibatkan pengundi yang benar-benar bertanggungjawab, media yang bebas dan pembentukan semula SPR yang benar-benar adil dan sebagainya,” katanya.
NONEPresiden PAS itu juga memuji keberanian ribuan rakyat yang sanggup menyertai perhimpunan itu walaupun kerajaan mengenakan pelbagai sekatan jalan raya dan menghambat penyokong BERSIH 2.0 sejak beberapa minggu kebelakangan ini.

“Penyokong BERSIH dan Pakatan Rakyat telah menunjukkan budaya demonstrasi yang baik. Walaupun diprovokasi pihak polis, mereka tetap bersabar. Saya ucapkan tahniah kepada yang ditangkap polis. Ini merupakan satu sumbangan awal yang positif,” katanya.

Menurut Addul Hadi, beliau bersyukur kerana rakyat yang berhimpun semalam mengikut arahan pimpinan dengan tidak melakukan keganasan terhadap pihak polis dan sesiapa sahaja termasuk harta benda awam, walaupun sebahagian daripada mereka diganasi.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada semua penyokong yang datang dari seluruh negara menyertai himpunan BERSIH ini...
"Penangkapan saya bukanlah suatu yang besar, kerana masih ramai penyokong kita yang merengkok dalam penjara bertahun-tahun sejak zaman berzaman.

“Apapun kita sedia bertarung di mahkamah dengan barisan peguam yang lengkap dan mahkamah mesti bebas daripada cengkaman pentadbiran BN,” katanya.

0 Comments:

Post a Comment