13 Januari 2011

 Khasiat Tokek dalam merawat pelbagai penyakit belum disahkan lagi oleh mana-mana pakar perubatan moden setakat hari ini, khasiatnya hanyalah berdasarkan cerita dari mulut ke mulut  pengamal perubatan Cina dan Korea, namun begitulah hakikatnya bila manusia tidak mengenal Allah SWT, maka mereka akan percaya kepada kelebihan dan kekuasaan apa sahaja selain Allah SWT , lalu dengan kepercayaan yang dunggu itulah maka wang ringgit mereka melayang kepada golongan miskin tanpa alasan yang munasabah. 

"Allah Akbar ".. Mudah sahaja untuk Allah SWT mengagihkan wang orang kaya kepada orang miskin. 

Tokek digilai pemburu haram


TOKEK yang menjadi kegilaan pemburu haram di negara ini kerana didakwa mampu merawat pelbagai penyakit.


KUALA LUMPUR – [kosmo] Tokek atau gikgo. Apakah sebenarnya keistimewaan haiwan ini sehingga ramai pemburu mahu memiliki haiwan tersebut. Tanpa disedari ramai pemburu haram kini sanggup meredah hutan di Semenanjung bagi mencari tokek.
Tokek didakwa mampu dijual pada harga mencecah puluhan juta ringgit dan paling kurang RM20,000 bagi setiap seekor.
Ekoran kegilaan dengan harga lumayan itu, pemburu haiwan kini mula memberi tumpuan mencari haiwan tersebut di serata hutan.
Dikatakan sebelum nama tokek meniti mulut ke mulut dalam kalangan rakyat negara ini, haiwan itu terlebih sudah popular di Indonesia.
Bayangkan, tokek pernah menjadi produk perniagaan bagi penduduk yang tinggal di kawasan perkampungan miskin pedalaman Indonesia seperti di Banjarsawah.
Mereka sanggup meredah hutan dan menangkap haiwan itu.
Tokek didakwa mula menarik perhatian apabila ramai ahli perubatan China dan Korea percaya lendir daripada haiwan itu mampu merawat kanser, penyakit kulit serta pernafasan.

0 Comments:

Post a Comment