24 Januari 2011


Hamas telah berjaya melahirkan ramai doktor dari kalangan rakyat tempatan yang antara lain bukan sahaja dapat membantu orang ramai bagi kepentingan perubatan, tetapi juga membantu perjuangan Hamas sendiri."Selain itu, Kerajaan Hamas telah berjaya melahirkan lebih kurang 1,000 orang hafiz (hafiz dan hafizah) setiap tahun sejak berakhirnya peperangan dengan Israel tahun 2009 lalu, "


KUALA LUMPUR, 24 Jan: [Harakahdaily]Kerajaan Hamas Palestin di bawah pimpinan Perdana Menteri, Ismail Haniyyah berjaya melakar beberapa kejayaan, walaupun ditekan pelbagai sudut oleh regim zionis Israel dan konco-konconya terutama sejak peperangan 22 hari tahun 2009 lalu.
Jurucakap yang juga ketua rombongan pegawai-pegawai Kementerian Luar Negeri Palestin yang berkunjung ke Malaysia, Hani I. Y. Abu Owda menjelaskan, antaranya termasuklah kejayaan Hamas membuka kolej perubatan dan membina beberapa buah pusat menghafaz Al-Quran.
(Foto: Tuan Guru Abdul Hadi menyampaikan cenderahati kepada Hani IY Abu Owda.)
Menurut beliau, hasilnya, kini Hamas telah berjaya melahirkan ramai doktor dari kalangan rakyat tempatan yang antara lain bukan sahaja dapat membantu orang ramai bagi kepentingan perubatan, tetapi juga membantu perjuangan Hamas sendiri.
"Selain itu, Kerajaan Hamas telah berjaya melahirkan lebih kurang 1,000 orang hafiz (hafiz dan hafizah) setiap tahun sejak berakhirnya peperangan dengan Israel tahun 2009 lalu," katanya.
Beliau yang juga Pengarah Besar Pejabat Perdana Menteri memberitahu demikian dalam kunjungan rasminya ke Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, di sini, hari ini, untuk bertemu Presiden PAS, DatukSeri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.  
Menurut beliau, sokongan orang ramai terhadap perjuangan Hamas di Palestin kini semakin membanggakan, terutama sejak selepas kematian Allahyarham Syeikh Ahmad Yasin.
"Dalam masa yang sama, tentangan yang diterima oleh Hamas dari regim zionis Israel dan koncu-koncunya sebenarnya semakin dahsyat selepas tamatnya peperangan 22 hari dengan Israel tahun 2009 lalu menerusi pelbagai cara," katanya.
Bagaimanapun, beliau turut menyuarakan kesyukuran, kekaguman dan ucapan terima kasihnya bagi mewakili Perdana Menteri kepada seluruh umat Islam di negara ini khasnya dan negara-negara lain amnya kerana telah memberikan sokongan pelbagai sudut kepada Hamas dan umat Islam di Palestin sejak dulu hingga kini.
Hamas berjaya menubuhkan kerajaan setelah mendapat sokongan majoriti rakyat Palestin pada pilihanraya tahun 2006 lalu.
Sejak itu, wakil-wakilnya telah beberapa kali berkunjung ke Malaysia untuk bertemu Presiden dan pemimpin-pemimpin PAS, manakala kunjungan hari ini merupakan kunjungan pertama bagi tahun ini.       
Dalam pertemuan itu, beliau turut menyampaikan salam penghargaan daripada Perdana Menteri Kerajaan Hamas di Gazza, Ismail Haniyyah kepada Abdul Hadi dan pemimpin-pemimpin serta ahli-ahli PAS di seluruh negara.
Selain beliau, rombongan tersebut turut dianggotai Muat Haniyyah yang juga anak kepada Perdana Menteri Ismail Haniyyah, Dr Mahmoud Z. M. El Madhoun yang juga Pengarah Besar Program Latihan Diplomasi, Rami J.H. Al Ghamri yang juga jurutera dan Read Abu Dayer yang juga pegawai di Jabatan Perdana Menteri.
Rombongan mereka tiba di Pejabat Agung PAS sekitar jam 12.30 tengah hari dengan disambut oleh Abdul Hadi, Timbalan Presiden, Ustaz Nasharudin Mat Isa dan AJK PAS Pusat, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi.
Turut hadir pada pertemuan itu, Setiausaha Politik kepada Presiden PAS, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, Setiausaha dan AJK Lajnah Antarabangsa PAS Pusat, Mohd Faiz Nawi dan Amran Al-Malizi.

0 Comments:

Post a Comment