16 November 2010


GAMBAR menunjukkan bentuk bintang kecil yang sedang dalam pembinaan di Livermore, California.


Ulasan awal ( Kebijaksanaan adalah hak mutlak umat Islam, kerana Islam adalah satu-satunya agama yang diterima dan diredhai oleh Allah SWT., tetapi kenapakah sebahagian besar daripada umat Islam hari ini agak bodoh ketinggalan dalam segala-galanya... renung-renunglah,..Apakah yang telah dan sedang melalaikan kita daripada mencari ilmu Allah SWT untuk kemanfaatan dunia dan akhirat kita )
LIVERMORE - Saintis-saintis sedang membina sebuah reaktor lakuran lestari pertama di dunia dengan mencipta sebutir bintang kecil di California, Amerika Syarikat (AS), lapor sebuah akhbar semalam
Projek bintang kecil berharga AS$3.5 bilion (RM11 bilion) itu dibina oleh Fasiliti Penyalaan Kebangsaan (NIF) bagi menjana tenaga untuk menyelesaikan krisis kekurangan tenaga dunia yang semakin meruncing.
Lakuran merujuk kepada pencantuman dua atau lebih nukleus atom yang menghasilkan banyak tenaga.
Apabila siap pada tahun 2012, bintang kecil itu berpotensi menjana tenaga menyamai 1,135 liter petrol dengan menggunakan cuma 3.7 liter air laut.
Satu siri ujian menunjukkan tenaga yang dibebaskan bintang kecil itu mencecah 1.3 juta mega joule (MJ) sekali gus mencatat rekod dunia.
"Reaktor lakuran juga mesra alam dan bebas pencemaran karbon selain menghasilkan sisa radioaktif yang lebih mudah untuk disimpan berbanding loji nuklear," kata Pengarah NIF, Ed Moses. - Agensi

0 Comments:

Post a Comment