27 Oktober 2012

Pertanyaan: Assalamualaikum... ustaz mau tanya ….. gini ..ustaz
” apakah jika sholat malam yang dilakukan sah atau tidak jika lupa mandi junub (semalam berhubungan dengan isteri )  ?

Jawaban: 
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Orang yang melaksanakan shalat, baik solat wajib atau pun solat sunnah tanpa bersuci sebelumnya, baik bersuci dari hadas kecil dengan cara berwudhu atau bersuci dari hadas besar dengan cara mandi wajib, maka solatnya tidak sah.
Allah SWT hanya akan menerima solat kita bila dalam keadaan suci. Bila dalam keadaan junub maka harus mandi sebelumnya lalu berwudhu.....[eramuslim.com]

“وإن كنتم جنبا فاطهروا”.
“Jika kamu dalam keadaan junub maka bercilah (mandi)”. (QS. Al_Ma’idah: 6)
Di dalam hadits disebutkan bahwa Allah SWT hanya akan menerima solat kita bila dalam keadaan suci.
“لا يقبل الله صلاة بغير طهور”.
“Allah tidak menerima shalat tanpa bersuci”. (HR. Muslim)
Dalam kes yang anda ceritakan di atas, bila seseorang berhubungan dengan isterinya lalu setelah bangun malam dia melaksanakan solat tahajjud dan dia lupa mandi junub. Setelah selesai solat dia ingat bahwa sebelumnya telah menggauli isterinya, maka solatnya tidak sah.

Ada beberapa hal yang perlu diperhatikan:
Pertama: Bila waktu solat tahajjud belum berlalu maka terlebih dahulu dia mandi hadas besar atau mandi wajib atau yang lebih dikenal dengan istilah ‘keramas’, kemudian dia bisa mengulang kembali solat tahajjudnya.
Kedua: Bila waktu solat tahajjud sudah berlalu dan waktu subuh sudah tiba maka dia tidak perlu mengulanginya karena solat tahajjud bukan termasuk solat wajib.
Ketiga: Bila solat malam yang dimaksud adalah solat isya maka dia wajib mengulang solat isyak tersebut, baik waktunya belum berlalu ataupun sudah berlalu karena sudah masuk waktu subuh, karena solat isyak termasuk solat lima waktu yang wajib kita kerjakan. Allahu a’lamu bishshawab.
والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Taufik Hamim Effendi, Lc., MA

0 Comments:

Post a Comment