26 Ogos 2012

RIYADH  – Seorang wanita Vietnam yang bekerja sebagai pembantu rumah  di Arab Saudi memeluk Islam setelah mendapat dakwah Islam. Lebih dari itu, dia telah berjaya mengajak 22 anggota keluarganya untuk memeluk Islam. Di antaranya adalah kedua orang tua dan anak-anaknya sendiri.
Direktur  Pejabat Kerjasama untuk Dakwah, Penyuluhan dan Bimbingan Tenaga Kerja Asing Riyadh, Dr. Turki Shulail menyatakan, "Pembantu rumah wanita yang masuk Islam setelah mendapat dakwah dari majikannya telah datang ke pejabat kami
bahagian wanita bersama penjaminnya sebelum pulang dari negara ini. Ia minta diberi pembekalan agar mampu berdakwah. Ia ingin buku-buku Islam dalam bahasa Vietnam untuk ia berikan kepada keluarganya, karena mereka tidak memeluk agama apapun."
Dalam pernyataan yang dimuat oleh surat kabar Al-Bayan pada Jum'at (24/8/2012), Shulail menambahkan, "Setelah kembali kepada keluarganya, Pembantu rumah Vietnam itu mulai mendakwahi mereka untuk memeluk Islam. Akhirnya sebanyak inilah anggota keluarganya yang masuk Islam berkat dakwahnya."
Setiap tahun jumlah tenaga kerja asing yang memeluk Islam di Arab Saudi meningkat cukup pesat. Dalam bulan Ramadhan 1433 H saja lebih dari 200 tenaga kerja asing memeluk Islam di Saudi. Majoriti mereka berasal dari Filiphina, Thailand, Vietnam, Srilangka, Bangladesh dan India.(Arrahmah.com)

0 Comments:

Post a Comment