18 Jun 2010

Jam terus berputar...di mana kita


          Masa terus berputar dan tidak pernah berhenti. Kita menjadi penghambat masa yang sering tercungap-cungap kepenatan. Hari terus berlalu namun kerja masih bertimbun. Hari ini tak selesai, bawa ke hari esok. Tapi jarum jam berputar terus.
     Masa kita di atas dunia semakin singkat. Semakin dekat kepada masa kematian kita. Entah berapa kali kita jenguk tempat kita nak balik Entah ada, entah tiada lansung. Kerana sibuk dengan urusan kerja, kadangkala kematian kawan atau keluarga, hanya kita jenguk di rumah si mati. tak turut ikut sampai ke kubur untuk tengok tempat kita nak balik tak lama lagi.
       Waktu untuk kita pulang sudah semakin hampir. Buktinya, dahulu semasa kita berumur dua puluhan dan tiga puluhan, jarang kita dengar berita kawan-kawan dan saudara-mara meninggal dunia. Tetapi apabila sudah masuk usia empat puluhan atau lima puluhan, boleh dikatakan setiap minggu ada saja berita kematian yang kita dengar.
       Kawan-kawan dan saudara-mara yang seangkatan dengan kita mula berangkat pergi, berpindah pergi, berpindah ke alam kubur, janji mereka sudah sampai. Jarum jam mereka sudah berhenti. Mereka tak perlu lagi mengejar masa semacam kita. Maka tamatlah sebuah hikayat hidup di atas muka bumi ini, dan mereka akan membuka sejarah baru di alam kubur sambil menunggu hari pengadilan yang tiada siapa yang tahu kecuali Allah Taala.
       Hari ketika mana seluruh manusia dari zaman Nabi Adam sehingga akhir zaman dikumpulkan di padang mahsyar untuk disoal siasat. Sesi post-mortem yang sungguh menakutkan. Ditelanjangkan segala keterlanjuran, keegoan dan kedurjanaan kita di atas muka bumi. Ketika itu kita akan berasa malu sehingga luruh daging-daging muka kita. Saat itu menangis keluar air mata darah pun, segala-galanya sudah terlambat. jarum jam taubat sudah berhenti.

Muhasabah diri
     Jarum jam di atas muka bumi berputar lagi, meninggalkan detik semalam, kelamarin dan hari-hari sebelumnya untuk melangkah ke hari, minggu ,bulan dan tahun yang menjadikan kita semakin berusia dan jadi orang tua. Walaupun kita pakai ilmu awet muda, tetapi usia tetap meningkat dan saat kematian semakin hampir. Saat untuk masuk ke rumah baru semakin dekat. Rumah tak berpintu, gelap, keseorangan jauh di perut bumi.
    Jadi menghitung baki jarum jam yang masih tinggal menjadi semakin penting mulai saat ini. Setiap saat usia kita cukup berharga dan bernilai. Tapi apa nilainya kalau rutin kerja kita seperti itu juga? Apa nilainya kalau cara bekerja dan berfikir seperti dahulu juga?
    Sepatutnya kita perlu fikirkan bagaimana hendak tambah nilai atas setiap kerja yang kita lakukan pada masa ini. Supaya jadi nilai emas dan intan berlian. Janganlah kita biarkan usia yang berbaki ini menjadi daki-daki kotor yang bersalut dosa dan kemungkaran.
     Muhasabah diri kita sentiasa. Apakah kita sudah bersedia atau belum untuk kembali bertemu Allah? Dan apakah usaha-usaha kita untuk memberi nilai tambah kepada setiap kerja yang kita lakukan? Apakah ia menjadi ibadah atau sebaliknya.
     Marilah kita perbaharui dan perbetulkan niat setiap hari sebelum melangkah memulakan tugas harian kita. Moga-moga setiap detik yang berlalu itu menjadi ibadah di sisi Allah SWT 
( Petikan dari buku Demi Masa Abu Hassan Morad m

0 Comments:

Post a Comment