01 Februari 2018

Mufti Larang Wanita Tonton Bola

UTTAR PRADESH, INDIA - Seorang ulama senior Darul Uloom telah mengeluarkan sebuah fatwa yang mengatakan bahawa wanita Muslimah seharusnya tidak melihat lelaki bermain bola sepak .

Mufti Athar Kasmi mengatakan bahawa menyaksikan para lelaki "bermain dengan lutut telanjang" melanggar ajaran Islam dan dilarang untuk wanita.

Kasmi adalah ulama di Darul Uloom, perguruan tinggi Sunni terbesar di Asia di kota utara Deoband.

Ulama tersebut juga mengecam para lelaki yang mengizinkan isteri mereka menonton bola sepak  bahkan di tv.

"Apakah Anda tidak malu? Apakah Anda tidak takut akan Tuhan? Anda membiarkan dia memperhatikan hal-hal semacam ini," katanya dalam khotbahnya pada hari Jumat.

Keputusan Kasmi muncul saat kerajaan Muslim Sunni di Arab Saudi mengizinkan wanita menonton pertandingan di stadium bola sepak awal bulan ini.

"Mengapa wanita perlu menonton pertandingan bola sepak ini? Apa yang akan mereka dapatkan dengan melihat paha pemain bola. Perhatian mereka hanya pada hal itu dan mereka bahkan akan kehilangan skor," kata Kasmi.

Darul Uloom, yang terletak di negara bahagian Uttar Pradesh, adalah perguruan yang telah berdiri lebih dari 150 tahun dan mengajarkan mazhab Hanafi.

Pada hari Selasa, seorang aktivis hak asasi perempuan Muslim di kota utara Lucknow mengecam keputusan tersebut. "Ini menyiratkan bahawa wanita Muslim seharusnya tidak menonton acara atletik, pertandingan tenis atau kejuaraan renang. Bagaimana boleh seorang wanita menjadi tidak bermoral kerana menonton lelaki bermain olahraga?" Sahira Nasih mengatakan.

Baru-baru ini seminari itu mengeluarkan fatwa yang meminta wanita Muslim untuk tidak mengunjungi salon kecantikan atau mengenakan pakaian ketat. (SUMBER)

0 Comments:

Post a Comment