25 Januari 2015


Bagaimana kehidupan dalam naungan Daulah Khilafah? Video yang disiar oleh Pejabat Publikasi Daulah Khilafah Wilayah HALAB (Aleppo) menjawab pertanyaan tersebut.
Video bertajuk Living In Chalifate (Al-Hayat Fie Dhilil Khilafah) atau Kehidupan Dalam Naungan Khilafah memperlihatkan kehidupan di Daulah Khilafah mulai dari pasar, para pedagang yang harus jujur dalam menimbang, para pedangang yang tidak khawatir dengan dagangannya kerana pasar aman dari para pencuri.
Video juga memperlihatkan kilang roti dan pembahagian kepada masyarakat sekitar. Suasana di jalan, perbaikan sarana kehidupan, dan pengangkutan sampah. Diperlihatkan juga pengajaran masalah agama kepada masyarakat, solat berjamaah yang selalu penuh di masjid, pembagian brosur dakwah.
Diperlihatkan juga Mahkamah Syariah Islamiyah, tempat dimana masyarakat mengadukan perkara-perkara dan persoalan mereka untuk kemudian diselesaikan (diputuskan) dengan hukum syariat Islam. Demikianlah kehidupan di bawah naungan Daulah Khilafah. Al-mustaqbal.net

0 Comments:

Post a Comment