Sumber [eramuslim.com] Interpol telah menangkap 25 tersangka anggota kelompok hacker Anonymous di lebih dari selusin kota di Eropa dan Amerika Latin, badan polisi global menyatakan Selasa kemarin (28/2).
"Operasi unmask diluncurkan pada pertengahan Februari menyusul serangkaian serangan cyber terkoordinasi-yang berasal dari Argentina, Chili, Kolombia dan Spanyol," kata lembaga polisi dunia yang berbasis di kota Perancis Lyon.
Pernyataan itu mengutip serangan terhadap situs Departemen Pertahanan dan presiden Kolombia, serta pada perusahaan listrik Endesa Chile dan Perpustakaan Nasional.
KUALA LUMPUR, 22 Feb [TMI]— Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata perjuangan atas nama bangsa boleh menjadi “asabiyah” yang ditentang Islam menambah ia boleh membelakangkan kebenaran dan kezaliman kepada bangsa lain.
Bagaimanapun beliau berkata Islam tidak menentang usaha membantu dan memartabatkan bangsa sendiri jika ada keperluan ke arah itu selain tidak mewujudkan permusuhan dengan bangsa lain.
“Ada pun asabiyah sebenarnya adalah sikap berpuak yang membawa kepada membelakangkan kebenaran dan kezaliman kepada pihak lain,” katanya dalam satu kenyataan.
“Sikap fanatik puak itu mungkin menjelma dalam bentuk bangsa, ataupun parti politik, atau mazhab, atau kumpulan atau apa sahaja yang fanatik dan menolak kebenaran orang lain.”
Asri berkata demikian sebagai respons terhadap kenyataan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria bahawa orang Melayu perlu mempertahankan hak mereka di negara ini selain mengatakan Nabi Muhammad juga berbuat demikian.

















































